Helens tokgoda morotssoppa 4 port. + bröd

Nej jag erkänner, jag trodde inte att jag gillade morotssoppa innan jag blev bjuden på den här... men den är rent himmelskt god! Härligt värmande och mättande med asiatisk touch!

½ kg morötter
1 stor gul lök
1 bit selleri (ca 150g)
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk curry
1½ msk färsk riven ingefära
2 tärningar grönsaksbuljong
1L vatten
½ tsk salt
rivet skal + saft av en lime
matlagn.youghurt till serveringen


*Skala och tärna morötter, lök och selleri - fräs i olivoljan tillsammans med vitlöken.
*Krydda m curry + ingefära, fräs ytterligare någon minut.
*Tilsätt buljong + vatten. Koka under lock i ca 20 min.
*Häll av och spara buljongen, finfördela grönsaker i mixer och späd med buljongen + ev. extra vatten.
*Hetta upp igen och smaka av med salt och pressad lime.

*Blanda det rivna limeskalet i yoghurten och klicka i tallriken vid servering.

**********************************************************

Snabbakat och mycket gott bröd som passar bra till soppan
2 st.

25g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
1½ tsk salt

*Sätt ugnen på 250c
*Finfördela jästen, häll på vatten + olja
*tillsätt salt + mjöl - arbeta ihop
*ta upp degen, knåda och forma två 30 cm långa baguetter
*lägg dem på plåten och klipp sneda jack och lägg flikarna bakåt växelvis åt höger/vänster.
*låt jäsa minst 15 min

Gräddda i mitten av ugnen ca 12 min. Alternativ jäsning är 2 x 20 min.


Kommentarer
Postat av: Veggomamman

Mmm, soppan var kanongod!! Jag valde rotselleri och det blev gottigott gott.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback