Humlas färs- och potatisgratäng med curry.

21125-6

Den här gratängen har jag faktiskt inspirerats av från jobbet, vår skolbespisning gör en fantastiskt god gratäng med riven potatis, köttfärs och härlig currysmak. Ni vet ju att jag är svag för allt-i-ett mat . :-) Jag har inget exakt  recept men ungefär så här gjorde jag:

Stor sats - ca 10 port.

*ca 15 stora potatisar
*800g nötfärs
*3 stora morötter
*turkisk yoghurt
*gul lök
*vitlök
*chilisås
*1 burk krossade tomater
*div. kryddor bla. chili, curry och gurkmeja
*riven ost

Riv potatisen grovt - (jag kan inte leva utan min Mouli Julienne!) och lägg den i botten på formen - här använde jag två 5dl aluminiumformar och en 3,5 dl. Salta och peppra lite på potatisen.

Fräs lök och vitlök, bryn färsen och blanda i tomatkrosset, chilisåsen, morotsrivet och kryddorna - låt puttra. Avsluta med att röra ner yoghurt och rikligt med curry. Sleva köttfärsen (som ska vara ganska blöt) över potatisen i formarna och blanda om lite. Strö riven ost på toppen och grädda i 175c i ca 50 min.

Lätt som en plätt och gott!

Landgångs Navigo Bacalau

Det här är ett recept som jag knyckte rakt av från SVT.s program Landgång.
Mycket gott blev det och kommer garanterat att lagas fler gånger här hemma!

Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
600 g hela torskfiléer (jag tog frysta) 
1 st lök
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 st morot
1 st färsk chilifrukt (ta bort kärnorna)
0,5 dl olivolja
1 st burk krossade tomater
2 klyfta(or) pressad vitlök
1 st lime (saften)
 salt och svartpeppar efter smak
  
1 paket saffran
0,5 kg skalad och skivad potatis
 
 
Tomatsås
Grovstrimla 1 lök, 1 röd paprika, 1 grön paprika, 1 morot och 1 färsk chilifrukt (ta bort kärnorna)
Låt svetta i ½ dl olivolja (mjukna) cirka 10 minuter i en stor kastrull.

Lägg därefter i;
1 burk krossade tomater
2 klyftor pressad vitlök
1 pkt saffran
1 lime (saften)
salt och svartpeppar efter smak


Låt såsen koka upp igen och lägg därefter i ½ kilo skalad och skivad potatis. Koka cirka 10 minuter tills potatisen är al dente (mjuk med tuggmotstånd).

Häll upp hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Täck med torskfiléerna, peppra med svartpeppar och häll över resten av tomatsåsen.

In i ugnen 15 minuter i 200 grader

Servera med sallad och eventuellt mer kokt potatis.