Smidigaste vardagslimporna! 4 st

Döm om min förvåning när jag skulle baka de här limporna första gången och insåg att de inte skulle jäsa någonting innan gräddning! Snabbt gjort att slänga ihop en deg och så skjuts in i ugnen alltså... riktigt goda vardagslimpor!

100g jäst
1 liter vatten
3 msk olja
½ dl sirap
1 msk salt
1 msk brödkryddor
ca 1,5 kg rågsikt (ca 2,5 l)

Arbeta ihop ingredienserna väl till en rätt fast deg. Ta upp degen och knåda den, dela i fyra delar och forma till avlånga limpor. Pensla matolja mellan dem (lägg dem på tvären i en långpanna) eller dra upp bakplåtspapper mellan limporna.

Sätt in plåten i kall ugn på mittfalsen. 200c i ca 50 min. Låt kallna på galler under bakduk... fast jag kör utan för jag vill ha knaprig skorpa! ;-)


Världens godaste sommarpaj!

Nämligen en gräddfilspaj med jordgubbar... krämig och fräsch! Den här gör alltid succé och är lite festligare än en vanlig paj men mindre pretto än en tårta... förresten kan man pula ner vilka frukter eller bär som helst för det går inte att misslyckas med den! Vacker blir den också!!!

Deg:
100g smör
1½ dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
ca 250 g skivade jordgubbar (färska eller frysta)
3 dl gräddfil
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker

Blanda alla ingredienserna till degen och tryck ut den i en pajform. Fördela de skivade jordgubbarna över degen. Rör ihop fyllningen och slå över jordgubbarna, grädda i 200c i ca 30 min. Serveras kall.