Spaghetti con gamberetti e ruccola. 4 port.

Det här blev vår middag nyårsaftonen 2006... snabbt lagat, oväntade smaker, fräscht, lätt och mycket gott! Receptet är taget från Elle mat & vin och tydligen Jamie Olivers favoritpasta. Rätten lär vara från en enkel liten restaurang i Palermo. Vi var inte så noga med att mäta spaghettin så det blev lite för mycket pasta och lite för lite sås, men nu vet vi det till nästa gång!

21125-7

450g spaghetti
havssalt + nymalen svartpeppar
olivolja - extra virigin
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1-2 torkade röda chili, smulade
400g skalade räkor el scampi
1 litet glas vitt vin
2 rågade msk tomatpuré (eller 6 mixade soltorkade)
1 citron - rivet skal och saft
2 nävar grovhackad ruccola

Koka spaghettin och under tiden:

Värm 3 msk fin olivolja och lägg i vitlök + chili. När vitlöken börjar ta färg, fräs de skalade räkorna i en minut och lägg dem sedan åt sidan.

Tillsätt tomatpuré + vitt vin och sjud i några minuter. När pastan är klar häller duav den i ett durkslag (spara lite av kokvattnet). Häll pastan i såsen, pressa över citronsaft, tillsätt hälften av ruccolan och lite av det sparade kokvattnet (om konsistensen känns för tjock).

Smaka av med salt och peppar, lägg i räkorna, strö över rivet citronskal och resten av ruccolan.

Häpp! :-)

Humlas färs- och potatisgratäng med curry.

21125-6

Den här gratängen har jag faktiskt inspirerats av från jobbet, vår skolbespisning gör en fantastiskt god gratäng med riven potatis, köttfärs och härlig currysmak. Ni vet ju att jag är svag för allt-i-ett mat . :-) Jag har inget exakt  recept men ungefär så här gjorde jag:

Stor sats - ca 10 port.

*ca 15 stora potatisar
*800g nötfärs
*3 stora morötter
*turkisk yoghurt
*gul lök
*vitlök
*chilisås
*1 burk krossade tomater
*div. kryddor bla. chili, curry och gurkmeja
*riven ost

Riv potatisen grovt - (jag kan inte leva utan min Mouli Julienne!) och lägg den i botten på formen - här använde jag två 5dl aluminiumformar och en 3,5 dl. Salta och peppra lite på potatisen.

Fräs lök och vitlök, bryn färsen och blanda i tomatkrosset, chilisåsen, morotsrivet och kryddorna - låt puttra. Avsluta med att röra ner yoghurt och rikligt med curry. Sleva köttfärsen (som ska vara ganska blöt) över potatisen i formarna och blanda om lite. Strö riven ost på toppen och grädda i 175c i ca 50 min.

Lätt som en plätt och gott!

Landgångs Navigo Bacalau

Det här är ett recept som jag knyckte rakt av från SVT.s program Landgång.
Mycket gott blev det och kommer garanterat att lagas fler gånger här hemma!

Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
600 g hela torskfiléer (jag tog frysta) 
1 st lök
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 st morot
1 st färsk chilifrukt (ta bort kärnorna)
0,5 dl olivolja
1 st burk krossade tomater
2 klyfta(or) pressad vitlök
1 st lime (saften)
 salt och svartpeppar efter smak
  
1 paket saffran
0,5 kg skalad och skivad potatis
 
 
Tomatsås
Grovstrimla 1 lök, 1 röd paprika, 1 grön paprika, 1 morot och 1 färsk chilifrukt (ta bort kärnorna)
Låt svetta i ½ dl olivolja (mjukna) cirka 10 minuter i en stor kastrull.

Lägg därefter i;
1 burk krossade tomater
2 klyftor pressad vitlök
1 pkt saffran
1 lime (saften)
salt och svartpeppar efter smak


Låt såsen koka upp igen och lägg därefter i ½ kilo skalad och skivad potatis. Koka cirka 10 minuter tills potatisen är al dente (mjuk med tuggmotstånd).

Häll upp hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Täck med torskfiléerna, peppra med svartpeppar och häll över resten av tomatsåsen.

In i ugnen 15 minuter i 200 grader

Servera med sallad och eventuellt mer kokt potatis.


Smidigaste vardagslimporna! 4 st

Döm om min förvåning när jag skulle baka de här limporna första gången och insåg att de inte skulle jäsa någonting innan gräddning! Snabbt gjort att slänga ihop en deg och så skjuts in i ugnen alltså... riktigt goda vardagslimpor!

100g jäst
1 liter vatten
3 msk olja
½ dl sirap
1 msk salt
1 msk brödkryddor
ca 1,5 kg rågsikt (ca 2,5 l)

Arbeta ihop ingredienserna väl till en rätt fast deg. Ta upp degen och knåda den, dela i fyra delar och forma till avlånga limpor. Pensla matolja mellan dem (lägg dem på tvären i en långpanna) eller dra upp bakplåtspapper mellan limporna.

Sätt in plåten i kall ugn på mittfalsen. 200c i ca 50 min. Låt kallna på galler under bakduk... fast jag kör utan för jag vill ha knaprig skorpa! ;-)


Världens godaste sommarpaj!

Nämligen en gräddfilspaj med jordgubbar... krämig och fräsch! Den här gör alltid succé och är lite festligare än en vanlig paj men mindre pretto än en tårta... förresten kan man pula ner vilka frukter eller bär som helst för det går inte att misslyckas med den! Vacker blir den också!!!

Deg:
100g smör
1½ dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
ca 250 g skivade jordgubbar (färska eller frysta)
3 dl gräddfil
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker

Blanda alla ingredienserna till degen och tryck ut den i en pajform. Fördela de skivade jordgubbarna över degen. Rör ihop fyllningen och slå över jordgubbarna, grädda i 200c i ca 30 min. Serveras kall.




Indonesisk kyckling 4 port.

En gammal favoriträtt som länge var synonymt med kyckling här hemma... superdupergott alltså!

1 kyckling ca 1,2 kg
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
½ tsk koriander
½ tsk stött spiskummin
½ tsk ingefära
1 tsk salt
1 msk brun farin
1 msk soja
2 msk tomatpuré
4 msk vatten

*dela kycklingen i 8 delar.
*blanda lök, kryddor, salt, farin, soja, tomatpuré och vatten i en ugnssäker form.
*lägg i kycklingen och pensla med blandningen.
*låt stå ca 1 timme i kylskåp.
*ta ut formen i rumstemperatur en stund och ställ den sedan i 200c ugn tills kycklingen är genomstekt - ca 30 min.
*Pensla med skyn några gånger under stekningen, red av med lite pot.mjöl om tjockare sås önskas.

Servera med kokt ris och fräsch grönsallad!



Helens tokgoda morotssoppa 4 port. + bröd

Nej jag erkänner, jag trodde inte att jag gillade morotssoppa innan jag blev bjuden på den här... men den är rent himmelskt god! Härligt värmande och mättande med asiatisk touch!

½ kg morötter
1 stor gul lök
1 bit selleri (ca 150g)
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk curry
1½ msk färsk riven ingefära
2 tärningar grönsaksbuljong
1L vatten
½ tsk salt
rivet skal + saft av en lime
matlagn.youghurt till serveringen


*Skala och tärna morötter, lök och selleri - fräs i olivoljan tillsammans med vitlöken.
*Krydda m curry + ingefära, fräs ytterligare någon minut.
*Tilsätt buljong + vatten. Koka under lock i ca 20 min.
*Häll av och spara buljongen, finfördela grönsaker i mixer och späd med buljongen + ev. extra vatten.
*Hetta upp igen och smaka av med salt och pressad lime.

*Blanda det rivna limeskalet i yoghurten och klicka i tallriken vid servering.

**********************************************************

Snabbakat och mycket gott bröd som passar bra till soppan
2 st.

25g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
1½ tsk salt

*Sätt ugnen på 250c
*Finfördela jästen, häll på vatten + olja
*tillsätt salt + mjöl - arbeta ihop
*ta upp degen, knåda och forma två 30 cm långa baguetter
*lägg dem på plåten och klipp sneda jack och lägg flikarna bakåt växelvis åt höger/vänster.
*låt jäsa minst 15 min

Gräddda i mitten av ugnen ca 12 min. Alternativ jäsning är 2 x 20 min.


Plattekakor

Svärmors urgoda mjuksega brödkakor. Gräddas direkt på plattan och är sanslöst goda - det ultimata matsäcksbrödet. Särskilt farliga är de nygräddade när smöret fortfarande smälter….  Det är magknipsvarning där eftersom man lätt äter minst en för mycket. Been there, done that!


Plattekakor ca 45 st
1 liter mjölk
2 pkt jäst
2 dl socker
1 tsk salt
1½ msk stött anis
1½ liter rågsikt
1½ liter vetemjöl (ev. lite mindre)
100 g smör


Smält smöret och häll sedan i mjölken, låt den ljummas. Slå degvätskan över den smulade jästen i degbunken – tillsätt övriga ingredienser. Sätt att jäsa ca. 1 timme.
Kavla tunt med kruskavel, varje kaka ska bli ungefär 15-20 cm i diameter.
Grädda hastigt båda sidorna på medelvarm platta.


21125-5


Vitlöksdoftande fisksoppa 4 port.

*ca 450g fiskfilé (gärna olika sorter)
*1 hackad guk lök
*2 hackade vitlöksklyftor
*1-2 msk olja
*3 msk tomatpuré
*1 tsk timjan
*1 lagerblad
*0,25g saffran
*1 liter fiskbuljong - från tärning
*skalade räkor
*musslor i burk
*1 dl hackad dill (fryst går bra)
salt, peppar

Skär fisken i bitar, fräs lök + vitlök i oljan. Rör i tomatpuré och kryddor. Häll på buljong, lägg i fisken och sjud 5-10 min. Servera med räkor och dill i varje tallrik. Ibland reder jag av soppan med lite creme fraiche, yoghurt el liknande. Servera med vitt bröd!


Jejjevännens tomatsoppa med det lilla extra 3-4 port


Här är en osannolikt god tomatsoppa som känns både lyxig och raffinerad! Den är perfekt för ruskiga höstdagar och kalla vinterdagar. Billig, enkel och snabblagad dessutom!

1 burk krossade (eller passerade) tomater
4 dl vatten
2 buljongtärningar (grönsak)
2 dl pasta
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl hackad färsk basilika (eller lagom mycket torkad - fast färsk är snyggare!)
3 vitlöksklyftor
salt + peppar

Koka ihop tills pastan är färdig

Innan du börjar göra soppan, förbered gärna en röra av:

250g fetaost (gaffla sönder den) + Kesella eller turkisk yoghurt (så mycket så att fetaosten binds ihop) - krydda med valfria örtkryddor i riklig mängd. Klicka någon matsked i varje tallrik vid serveringen. Och blir det någon fetaoströra kvar (vilket det sällan blir) är den god på bröd också! ;-)

Smaklig måltid!


Sirikaka

Eller ja Leksandskaka heter den nog, men den var så flitigt bakad här hemma när vi hade bebisbesökare när Siri var liten att den snabbt bytte namn! Det här är en massivt matig kardemummakaka stor nog för ett halvt kompani! Inte helt överraskande kanske när man inser att den innehåller 8 dl mjöl och 200g smör! Rasande god är den och högt uppskattad med ett glas kallt mjölk som mellanmål...

21125-2

200g smör
2 ägg
3 dl socker
3 dl mjölk
8dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma (och lite till...)
pärlsocker ovanpå

*smörj och bröa en rund form (gärna djup!)
*smält smöret och låt det svalna.
*vispa ägg och socker.
*tillsätt övrigt
*häll i formen och garnera med pärlsocker

Grädda i 175c i 60 min eller 25 min om du hellre häller smeten i en långpanna!

Snabbaste äppelkakan!

Bråttom? Kommer gästerna snart eller bara toksugen på något gott?

1 ägg
1 tsk vatten

röres ihop - tillsätt sedan

2 dl socker
100g smält smör
2 dl vetemjöl
½ tsk barkpulver
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk kardemumma)

Blanda ihop allt, häll ner i en liten form, lägg på äppelklyftor och strö lite socker + kanel ovanpå. Grädda i 175c i 35 min. Rätt kletig och god till glass... också. ;-)

Sconeskaka med äpplen

Otroligt, matig och god kaka som inte är så söt eller fet ... bra mellanmålskaka alltså!

3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl socker
1 tsk stött kardemumma
75 g rumsvarmt smör
1½ dl mjölk
2-3 äpplen
kanel + socker

*Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma i en bunke.  Finfördela smöret i blandningen och rör ner mjölken.
*Hälls meten i en smord, bröad form med löstagbar botten. Stick ned tunna klyftor av skalade äpplen som först doppats i kanel/socker.
*Strö över lite socker och grädda i 200c i ca 30 min.

Gott vardagsbröd i långpanna 16-20 bitar

21125-1

Ett smakrikt, saftigt och lättbakat bröd!

1½ dl kallt vatten
1½ dl vetekross


3½ dl kallt vatten
25 g smör
1½ tsk salt
1 msk mörk sirap
1-2 msk brödkryddor
50g jäst
ca 10 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag



Koka upp vatten och vetekross och häll över det i en degskål.
Blanda i kallt vatten, matfett,salt, sirap och kryddor, låt det svalna till fingervarmt - smula ner jästen så att den löser sig. Tillsätt mjölet men spar lite till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt. Ca 4 min i maskin och dubbelt om du gör det för hand. Låt jäsa under bakduk 20 min.

Platta ut degen i smord långpanna med mjölad hand, nagga kakan med gaffel och skåra rutor med kniv. Låt jäsa övertäckt 30 min.

Grädda i 30 min 225c. Låt svalna på galler under bakduk och bryt isär bitarna.





Höstriv med korvsällskap 4 port.

Lätt som en plätt och mycket gott! Går garanterat att förändra i det oändliga med andra rotfrukter och korvsorter... som en råstekt pytt-i-panna.

8-10 mandelpotatisar
1 stor morot
1 gul lök
1 pkt grillkorv
timjan, mejram, salt & peppar
olja och smör

Riv potatisen grovt och råstek den i båda smör och olja, när den börjar bli mjuk tillsätter du grovriven lök och morot - skiva korven och låt den fräsa med.  Krydda med örtkryddor, salt och peppar.