Indonesisk kyckling 4 port.

En gammal favoriträtt som länge var synonymt med kyckling här hemma... superdupergott alltså!

1 kyckling ca 1,2 kg
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
½ tsk koriander
½ tsk stött spiskummin
½ tsk ingefära
1 tsk salt
1 msk brun farin
1 msk soja
2 msk tomatpuré
4 msk vatten

*dela kycklingen i 8 delar.
*blanda lök, kryddor, salt, farin, soja, tomatpuré och vatten i en ugnssäker form.
*lägg i kycklingen och pensla med blandningen.
*låt stå ca 1 timme i kylskåp.
*ta ut formen i rumstemperatur en stund och ställ den sedan i 200c ugn tills kycklingen är genomstekt - ca 30 min.
*Pensla med skyn några gånger under stekningen, red av med lite pot.mjöl om tjockare sås önskas.

Servera med kokt ris och fräsch grönsallad!



Helens tokgoda morotssoppa 4 port. + bröd

Nej jag erkänner, jag trodde inte att jag gillade morotssoppa innan jag blev bjuden på den här... men den är rent himmelskt god! Härligt värmande och mättande med asiatisk touch!

½ kg morötter
1 stor gul lök
1 bit selleri (ca 150g)
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk curry
1½ msk färsk riven ingefära
2 tärningar grönsaksbuljong
1L vatten
½ tsk salt
rivet skal + saft av en lime
matlagn.youghurt till serveringen


*Skala och tärna morötter, lök och selleri - fräs i olivoljan tillsammans med vitlöken.
*Krydda m curry + ingefära, fräs ytterligare någon minut.
*Tilsätt buljong + vatten. Koka under lock i ca 20 min.
*Häll av och spara buljongen, finfördela grönsaker i mixer och späd med buljongen + ev. extra vatten.
*Hetta upp igen och smaka av med salt och pressad lime.

*Blanda det rivna limeskalet i yoghurten och klicka i tallriken vid servering.

**********************************************************

Snabbakat och mycket gott bröd som passar bra till soppan
2 st.

25g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
1½ tsk salt

*Sätt ugnen på 250c
*Finfördela jästen, häll på vatten + olja
*tillsätt salt + mjöl - arbeta ihop
*ta upp degen, knåda och forma två 30 cm långa baguetter
*lägg dem på plåten och klipp sneda jack och lägg flikarna bakåt växelvis åt höger/vänster.
*låt jäsa minst 15 min

Gräddda i mitten av ugnen ca 12 min. Alternativ jäsning är 2 x 20 min.