Vitlöksdoftande fisksoppa 4 port.

*ca 450g fiskfilé (gärna olika sorter)
*1 hackad guk lök
*2 hackade vitlöksklyftor
*1-2 msk olja
*3 msk tomatpuré
*1 tsk timjan
*1 lagerblad
*0,25g saffran
*1 liter fiskbuljong - från tärning
*skalade räkor
*musslor i burk
*1 dl hackad dill (fryst går bra)
salt, peppar

Skär fisken i bitar, fräs lök + vitlök i oljan. Rör i tomatpuré och kryddor. Häll på buljong, lägg i fisken och sjud 5-10 min. Servera med räkor och dill i varje tallrik. Ibland reder jag av soppan med lite creme fraiche, yoghurt el liknande. Servera med vitt bröd!


Jejjevännens tomatsoppa med det lilla extra 3-4 port


Här är en osannolikt god tomatsoppa som känns både lyxig och raffinerad! Den är perfekt för ruskiga höstdagar och kalla vinterdagar. Billig, enkel och snabblagad dessutom!

1 burk krossade (eller passerade) tomater
4 dl vatten
2 buljongtärningar (grönsak)
2 dl pasta
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl hackad färsk basilika (eller lagom mycket torkad - fast färsk är snyggare!)
3 vitlöksklyftor
salt + peppar

Koka ihop tills pastan är färdig

Innan du börjar göra soppan, förbered gärna en röra av:

250g fetaost (gaffla sönder den) + Kesella eller turkisk yoghurt (så mycket så att fetaosten binds ihop) - krydda med valfria örtkryddor i riklig mängd. Klicka någon matsked i varje tallrik vid serveringen. Och blir det någon fetaoströra kvar (vilket det sällan blir) är den god på bröd också! ;-)

Smaklig måltid!


Sirikaka

Eller ja Leksandskaka heter den nog, men den var så flitigt bakad här hemma när vi hade bebisbesökare när Siri var liten att den snabbt bytte namn! Det här är en massivt matig kardemummakaka stor nog för ett halvt kompani! Inte helt överraskande kanske när man inser att den innehåller 8 dl mjöl och 200g smör! Rasande god är den och högt uppskattad med ett glas kallt mjölk som mellanmål...

21125-2

200g smör
2 ägg
3 dl socker
3 dl mjölk
8dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma (och lite till...)
pärlsocker ovanpå

*smörj och bröa en rund form (gärna djup!)
*smält smöret och låt det svalna.
*vispa ägg och socker.
*tillsätt övrigt
*häll i formen och garnera med pärlsocker

Grädda i 175c i 60 min eller 25 min om du hellre häller smeten i en långpanna!

Snabbaste äppelkakan!

Bråttom? Kommer gästerna snart eller bara toksugen på något gott?

1 ägg
1 tsk vatten

röres ihop - tillsätt sedan

2 dl socker
100g smält smör
2 dl vetemjöl
½ tsk barkpulver
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk kardemumma)

Blanda ihop allt, häll ner i en liten form, lägg på äppelklyftor och strö lite socker + kanel ovanpå. Grädda i 175c i 35 min. Rätt kletig och god till glass... också. ;-)

Sconeskaka med äpplen

Otroligt, matig och god kaka som inte är så söt eller fet ... bra mellanmålskaka alltså!

3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl socker
1 tsk stött kardemumma
75 g rumsvarmt smör
1½ dl mjölk
2-3 äpplen
kanel + socker

*Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma i en bunke.  Finfördela smöret i blandningen och rör ner mjölken.
*Hälls meten i en smord, bröad form med löstagbar botten. Stick ned tunna klyftor av skalade äpplen som först doppats i kanel/socker.
*Strö över lite socker och grädda i 200c i ca 30 min.

Gott vardagsbröd i långpanna 16-20 bitar

21125-1

Ett smakrikt, saftigt och lättbakat bröd!

1½ dl kallt vatten
1½ dl vetekross


3½ dl kallt vatten
25 g smör
1½ tsk salt
1 msk mörk sirap
1-2 msk brödkryddor
50g jäst
ca 10 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag



Koka upp vatten och vetekross och häll över det i en degskål.
Blanda i kallt vatten, matfett,salt, sirap och kryddor, låt det svalna till fingervarmt - smula ner jästen så att den löser sig. Tillsätt mjölet men spar lite till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt. Ca 4 min i maskin och dubbelt om du gör det för hand. Låt jäsa under bakduk 20 min.

Platta ut degen i smord långpanna med mjölad hand, nagga kakan med gaffel och skåra rutor med kniv. Låt jäsa övertäckt 30 min.

Grädda i 30 min 225c. Låt svalna på galler under bakduk och bryt isär bitarna.