Gott vardagsbröd i långpanna 16-20 bitar

Ett smakrikt, saftigt och lättbakat bröd!
1½ dl kallt vatten
1½ dl vetekross
3½ dl kallt vatten
25 g smör
1½ tsk salt
1 msk mörk sirap
1-2 msk brödkryddor
50g jäst
ca 10 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag
Koka upp vatten och vetekross och häll över det i en degskål.
Blanda i kallt vatten, matfett,salt, sirap och kryddor, låt det svalna till fingervarmt - smula ner jästen så att den löser sig. Tillsätt mjölet men spar lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt. Ca 4 min i maskin och dubbelt om du gör det för hand. Låt jäsa under bakduk 20 min.
Platta ut degen i smord långpanna med mjölad hand, nagga kakan med gaffel och skåra rutor med kniv. Låt jäsa övertäckt 30 min.
Grädda i 30 min 225c. Låt svalna på galler under bakduk och bryt isär bitarna.
Kommentarer
Trackback