Salta våfflor (8 st)

En härligt somrig smårätt... överraska med oväntat sällskap till våfflorna!

 

2½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 dl kallt vatten

2 dl gräddfil

25g smält smör

 

Vispa ihop mjöl, bakpulver och vatten till en jämn smet. Blanda ner gräddfil och smör. Grädda våfflor och lägg dem på galler.

 

Servera våfflorna med gräddfil, rödlök och matjesill!


Kasslergratäng (4 port)

Ännu en barnsligt god allt-i-ett-rätt... lat som jag är så är jag svag för sådana! :-)

 

5 dl ris
1 l vatten
4 hg kassler
3 dl Extra lätt Fraiche
3 dl riven ost, 10 %
svartpeppar
curry
0,5 dl chilisås
6 ringar ananas
1 purjolök

Gör så här:
Koka riset.
Skär kasslern i strimlor.
Blanda den rivna osten, kryddorna och chilisåsen i Fraichen.
Varva ris, kassler, ananas i bitar, purjolök i strimlor och chilifraiche.
Ställ in i ugnen 15 min i 225°.




Lätt räklåda med knaper (3-4 port)

En perfekt liten bjudrätt är man inte är sugen på något mastigt...  går att göra färdig helt i förväg och bara gratinera före servering.

 

6 hårdkokta ägg

500g räkor med skal

1 dl hackad dill

2 msk smör

3½ msk vetemjöl

3 ½ dl mjölk

salt och peppar

3-4 skivor vitt formbröd

2-3 msk smält smör

 

Lägg de skivade äggen i botten av en ungsfast form, lägg de skalade räkorna ovanpå och därefter dillen. Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och späd sedan med mjölken under omrörning. Låt koka sakta i  några minuter -  smaksätt med salt och peppar. Häll såsen över ägg och räkor.

 

Skär brödskivorna i tärningar, lägg dem i smält smör och rör om. Lägg tärningarna överst i formen. Gratinera i ugnen i 225c tills brödtärningarna fått färg... ca 15 min.

 

 


Renskavsgratäng (4 port)

Svärmors paradnummer... gott!!!

1 frp renskav/viltskav
1 gul lök
matlagningsgrädde
svartpeppar
soja/salt
1 msk senap
kokt ris
riven ost

Fräs löken i lite matfett och därefter skaven. Krydda och slå på grädden, red ev. av med lite mjöl. Lägg riset i botten på en ugnssäker form och lägg skavröran ovanpå, toppa med riven ost och gratinera i ugnen i 200c tills det fått färg.



Patriks fisksoppa (4 pers)

Lättlagad och mycket god allt-i-ett-soppa som nästan är en gryta!

1 gul lök
1 msk olja
6 msk ris (okokt)
1 l vatten
1 burk skalade tomater
2 fiskbuljongstärningar
400g fiskfilé
½ lagerblad
1 krm vardera av: salvia, rosmarin, mejram.
salt + peppar

Fräs riset och löken i olja. Häll på vattnet och lägg i alla ingredienserna utom fisk, salt och peppar. Koka i 15 min. Skär under tiden fisken i bitar och salta och peppra dem (fisken behöver inte vara helt tinad utan bara gå att skära i).
Lägg fisken i soppan och koka i ca.7 min.



Kalasgod köttpaj! (6-7 port)

En fullständigt underbar, mättande och lite annorlunda paj som är lika god kall som varm! Använd gärna en hög pajform för det är mycket fyllning!

 

Deg:

3 dl vetemjöl

150 g smör

2-3 msk vatten.

 

Blanda degen, tryck ut den i pajformen och förgrädda i 200c ca 10 min.

 

Fyllning:

2-3 hackade gula lökar

500g nötfärs

2-3 msk matfett

1 dl syltlök

½ dl finklippt persilja

2 vitlöksklyftor

1½ dl ketchup

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

300g strimlad rökt skinka

 

Täcke:

3 dl vispgrädde

3 äggulor

2 msk vetemjöl

5 dl stark riven ost

salt, peppar + några droppar tabasco

 

**************************************************************************************************************

 

Fräs lök och färs. Blanda ned syltlök, persilja, ketchup och vitlök. Smaksätt med salt och peppar och lägg i skinkan.

 

Vispa grädden, rör ner mjöl, äggulor och ost. Krydda.

 

Häll färsröran i detförgräddade pajskalet, bred över gräddtäcket. Grädda pajen 30-40 min i 200c eller tills den stannat. Servera med en fräsch sallad!


Chilibiffar 4 port.

Chilibiffar – stora, saftiga och goda biffar som smakar underbart i all enkelhet!
Passar även utmärkt som hemgjorda hamburgare!

400 g mager nötfärs
2 msk vatten
4 msk chilisås
1 tsk salt
svartpeppar
smör att steka i

Stek biffarna i medelstark värme. Gott med klyftpotatis till och så brukar jag göra den här goda såsen som passar så bra till:

 

Ostyoghurt

2 dl matlagningsyoghurt

2 dl riven lagrad ost

1 msk grovriven gul lök

2 krm salt

1 krm svartpeppar

1 tsk paprika



Pasta Carbonara (4 port)

En stående favorit här hemma och troligen Siris absoluta älsklingsrätt. Kan det bero på att hon är galen i parmesan?

 

100-200 g bacon eller rökt sidfläsk
400 g spaghetti
1ägg
3 äggulor
70 g riven parmesanost (inte på påse)
3-4 msk grädde
1 msk smör

svartpeppar (rikligt)
salt


sallad
någon god vinäger och olivolja till salladen

1. Sätt på en stor kastrull med vatten och koka pastan.

2. Om du har köpt sidfläsk skär bort svålen och skär fläsket i småbitar. Stek fläsket på svag värme i sitt eget fett. Peppra.

3. Riv parmesanosten.

4. Ta en bunke och knäck ägget och töm även i alla tre gulorna. Vispa med en gaffel. Salta.

5. Häll i den rivna osten och grädden i bunken.

6. Töm en del av vattnet från pastan i den skål du tänker servera anrättningen i. (är skålen = kastrullen slipper du detta) Ta den varma kastrullen och lägg i en smörklick, lägg sedan tillbaka spaghettin. Häll i äggsmeten och rör om.

7. Ställ kastrullen på plattan och lägg i det stekta fläskbitarna/baconet. Om du inte redan gjort det. Ta några rejäla tag med svartpepparkvarnen. Rör om tills allt blivit varmt.

8. Töm vattnet ur den nu varma serveringsskålen. Lägg i spaghettin. Servera med sallad och generöst med parmesanost och ställ fram svartpepparkvarnen.


Humlas cous-cous sallad

Det här är en underbar sallad som kan vidareutvecklas hur mycket som helst beroende på vad man har hemma. Men min grundsallad brukar innehålla följande:

cous-cous eller bulgur
isbergssallat
ruccola (mycket!)
gurka
rädisor
hela cocktailtomater
rödlök
fetaost (köp äkta grekisk i hel bit och smula)
mozarella

...och så lite till. :-)

Gör en god vinägrett med olivolja och rödvinsvinäger, salt, peppar och fransk salladskrydda - och gör mycket för det gottar in sig i bulguren eller cous-cousen! Svårt att säga några direkta mått... börja med sallad och ruccolan och fyll på med resten, ett halvt paket bulgur eller cous-cous brukar vara lagom för 4-5 personer!

 


Köttfärslåda 4 port.

En barnsligt god allt-i-ett-rätt som serveras med jordnötter och färska bananskivor... lite flygande Jakob över det hela fast med köttfärs som grund.

 

500g köttfärs 

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor

salt + svartpeppar

3 dl matlagningsgrädde

1 burk creme fraiche

1-2 dl chilisås

2 tsk curry

(ev. några ananasringar skurna i småbitar)

 

Koka ris för 4 portioner. Fräs köttfärs, lök, vitlök och salt + peppar. Lägg riset i botten på en gratängform och lägg köttfärsen ovanpå och ananasen om du vill ha det.

 

Blanda chilisås, creme fraiche och curry. Vispa grädden och rör ner den i chiliblandningen. Häll såsen överst. Grädda i 250c i 10-15 min. Servera alltså med jordnötter, skivad banan och en grönsallad!